Tű Fokán Művészeti Tábor

2022. július 1-5.

Tudnivalók

Idén először megrendezésre kerül a Tű Fokán Művészeti Tábor, melynek során négy napig tartó fókuszált műhelyekre lehet jelentkezni. Igyekeztünk olyan különleges műhelyeket összeválogatni, amik ilyen áron és ilyen formában Budapesten elérhetetlenek lennének. A műhelyekbe az adott műhelyre a TIXA felületünkön meghirdetett jegyekkel lehet jelentkezni. A 4 napos műhelyek ára egységesen 20000 forint, számuk korlátozott.

A Tábor során a Tű Fokán Fesztivál területén lehet sátrazni, zuhanyozni, nyitva lesz a büfé, esténként pedig közös tábortűz, esetleg egy könnyed félakusztikus koncert várja a jelenlevőket. A Tábor során nem lesznek éjszakába nyúló programok, a cél a valódi fókuszált műhelymunka biztosítása.

Műhely Jegyek

Forint 20.000
  • Műhelyjegyek a tixa felületünkön
  • Műhelyenként lehet jegyet venni
  • A műhelyek a fesztivál jegyek alatt találhatók

Részletes leírások

Színházi Improvizációs Csoport

FACEBOOK ESEMÉNY Link

Színházi improvizációs csoport
A színházi improvizációs technikák alapelvei mentén közös kreativitással, jelenetalkotással és csoportfolyamatokkal fogunk foglalkozni. Az improvizáció megtanít a hiba elfogadására, a partner maximális támogatására és a jelen idejű figyelemre.
A folyamatok során szeretnénk történetalkotással és a szereplés okozta szorongásoldással is foglalkozni. Az improvizáció alapelvei közé tartozik, hogy zsenit szeretnénk faragni a társunkból, ennek jegyében történik minden. A technikákon keresztül eljutunk odáig, hogy jelen időben tudunk jelenetet alkotni a
csoport előtt.
A folyamat során közösen, csoportban, páros és egyéni gyakorlatokat fogunk végezni. Foglalkozunk non-verbális jelenetekkel, karakterformálással, különböző játékos technikákkal.
Fontos, hogy tisztázzuk, nem igényel színészi előképzettséget, színházi tapasztalatot, mindenkit várunk szeretettel, aki szeretne megismerkedni a színházi improvizáció műfajával.
Trénerek:
Boncsér Sára Luca
2011-ben kezdett el improvizációval foglalkozni a Grund Színháznál. Az improvizáció metódusával dolgozva, vállalati kommunikációs tréningeket tart, illetve hetente vezeti improvizációs zárt csoportját, ahol a kísérletezésen és közös kreativitás fejlesztésén van a hangsúly.
Somhegyi György
Színész, 2016-ban végeztem az SZFE-n, a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt 2020-ig, 2010 óta improvizál a Grund Színházban. Szabadúszó színész, színészmesterséget, improvizációt tanít, workshopokat tart. Az improvizációban azt tartja csodálatosnak, hogy ez egy olyan technika, ami meg tudja ragadni a színház lényegét: a jelenidejűséget.

A hős útja

kreatív írás introvertáltaknak és extrovertáltaknak

FACEBOOK ESEMÉNY Link

A kurzus folyamán alapvető forgatókönyvírói ismereteket sajátítunk el, amik azonban hasznosíthatóak dráma- novella- regényírói, esetleg stand-up comedy vagy dalszövegírási gyakorlatban is.
A hagyományos kreatív írási kurzusoktól eltérő módon, nem csak írással, hanem előadással is fogunk kísérletezni, improvizációs gyakorlatok segítségével nem csak fejben, de egész testben teszteljük a tanultakat.
Ajánlom a kurzust színészeknek, íróknak, rendezőknek, copywritereknek vagy leendő tiktoksztároknak is – bárkinek aki kreatív impulzusra vágyik.
Ha introvertált vagy, megtanulhatod, hogyan fordulj a külvilág felé, hogy pontosabban le tudd írni azt.
Ha extrovertált vagy, azt kell megtanulnod, hogyan figyelj befelé, hogyan találd meg a saját hangod.
Empátia, bőkezűség, együttműködés és egyéni kitartás.
Hogyan dolgozz másokkal?
Hogyan dolgozz egyedül?
A kurzus végére elkészült, bemutatható egyéni és közös eredményre törekszünk.
Hozhatsz olyan ötletet amin már dolgozol,
olyat is amit már elrontottál
vagy olyat ami már sikerült, és amit együtt elronthatunk.
A legvalószínűbb, hogy új ötleteid lesznek.
A kurzus anyaga:
STRUKTÚRA ÉS MŰVÉSZI SZABADSÁG
-A hős útja és modern változatai
-Arisztotelésztől Joseph Campbellen át Dan Harmon sztoriköréig: hogyan készül egy Netflix sorozat forgatókönyve?
-Miket kell tudnunk a struktúráról, mi az ami elengedhetetlen ahhoz, hogy jó történetet írjunk?
-Sémák, korlátok és az alkotói szabadság viszonya. A nézők ideje és a saját időnk. Hogyan bánjunk az idővel?
SPONTENAITÁS ÉS ALKOTÓI FEGYELEM
-Improvizáció és írás viszonya
-Státuszváltás, az emberi változás anatómiája.
-Ötletek és ajánlatok: mikor engedjünk el egy ötletet és mikor ragaszkodjunk hozzá? Honnan jönnek az ötletek?
-Mondj igent: együttműködés, mindenki munkatárs.
-A belső cenzor felfüggesztése.
TERVEZÉS, MEGVALÓSÍTÁS, UTÓMUNKA
-Hogyan érheted el, hogy az ötletedből tényleg legyen is valami?
-Walt Disney szerint, amikor tervezel (ötletelsz), akkor ne törődj a megvalósítással és az utómunkával,
-amikor megvalósítasz, akkor már ne tervezgess és még ne véglegesíts
-és amikor véglegesítesz, akkor pedig már ne legyenek új ötleteid.
-A terv az, hogy a kurzus során megvalósítunk egy közös előadást, amit a fesztivál közönségén tesztelünk. A tanulság elkerülhetetlen!

Távolról közelre – közelről távolra

Intenzív fotóművészeti alkotótábor
(a táj- és a portréfotózás, a nagy rendezőelv, a dada és a kollázsolás)

FACEBOOK ESEMÉNY LINKJE

Négy napon át fotózunk és alkotunk együtt. Jöhettek profi gépekkel, de ha nincs, bőven elég lesz a telefonotok is. Nem baj, ha már tanultál fotózni, de ha még nem, itt az ideje elkezdeni, segítek megtenni az első felszabadító, bátor lépéseket.
Hallottad már azt a mondatot, hogy ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel?
Ennyire egyszerű volna? Bizonyos szempontból igen.
De vajon mihez kell közel kerülnünk? A témánkhoz, a gondolatainkhoz, az érzéseinkhez, a fotótechnikához, a kép nyelvéhez, a felelősségünkhöz.
Micsoda, miféle felelősség? Hogy mit emelsz ki, mit hagysz el, hogyan formálod képpé, miként és kikkel kommunikálsz a fotó nyelvén. Hogy mennyire vonod be a modelled a képalkotás folyamatába és aztán, hogy mit engedsz meg, hogy mi történik a képeiddel. Minderről fogunk együtt tanulni.
Négy napon át fotózzuk majd a tájat, benne az embereket, fókuszba hozzuk a látottakat, hogy aztán megformáljuk, feldolgozzuk, szétszedjük és újra összerakjuk.
Nemcsak fotózni tanulunk, nemcsak technikát és képalkotást, de a dadaisták kollázstechnikáját is alkalmazzuk. Mert nemcsak romboltak. Újraalkottak, kollázsoltak egy egyenlőbb, igazságosabb világot remélve.
Az intstán túl is van világ és nemcsak a tiktok.
Még ilyet, ennyi mindenre jó a fotó?
Nézzük meg együtt!

Mozgásban a természettel

FACEBOOK ESEMÉNY LINKJE

Ez a műhely egy lehetőség, hogy a természetes közegeket felhasználva az alkotáson keresztül közelebb kerüljünk önmagunkhoz és egymáshoz.
A bennünket körülvevő élő közegre összpontosítva egyszerre haladhatunk be és ki a figyelmünkkel a bennünk szunnyadó kreativitást keresve és felébresztve.Közös munkánk célja, hogy megtaláljuk az utat a kreativitáson és alkotáson keresztül a természetes környezetünk speciális tereihez, ritmusaihoz, érzeteihez, megkeresve a kapcsolódást és harmóniát, vagy akár diszharmóniát. A csoportos mozgásos tréningen és improvizáción túl lehetőségünk lesz elmélyülni egyéni ötleteinkben, alkotásainkban, ebben segítségünkre lesznek különböző színházi és mozgásos technikák. A közösen felkutatott inspiráción túl a lesz módunk elvonulni és a csendet és nyugalmat használni bázisként, és onnan visszatérve megosztani a képeinket, ötleteinket.
4 nap elmélyülés, fejlesztés, alkotás után etűdök, alkotások formájában megmutatjuk, mit is találtunk.
A műhelyen való részvételhez nem szükséges színházi, vagy mozgásos tapasztalat, de a nyitottságra és kreativitásodra szükségünk lesz a közös elmélyüléshez, kutatáshoz.
Lipka Péter,, színész és tréner, kontakt improvizáció oktató, művészet- és táncterapeuta.
„Több mint 15 éve tartok színházi és mozgás improvizációs műhelyeket. Mindeközben kiképződtem művészetterapeutává, mozgás- és táncterapeutává. Tréningjeim fókuszában a fejlődés, fejlesztés, valamint az autentikus önkifejezés és jelenlét, kapcsolat áll, legyen szó akár kontakt improvizációról, táncszínházról, színészképzésről. Előszeretettel vegyítem a különböző technikákban megszerzett tapasztalataim, kísérletezve a különböző mozgásos és színházi nyelvezetekkel és eszköztárral.”